Comences pel TALE i acabes defensant la teva llengua.

Comences pel TALE i acabes defensant la teva llengua.

Avui rellegia el llibre del TALEC (Test d’Anàlisi de la Lectura i l’Escriptura en Català), per tal de refrescar la seva administració i m’ha cridat l’atenció el següent paràgraf de la introducció:

«Malgrat tot, la necessitat de l’altre TALE, del TALE en català, percebuda des del principi, s’anava fent cada cop més palesa. Aquí és on intervenen els canvis socials i polítics del país. Per a poder tenir una forma d’avaluar la lectoescriptura de tots els nostres nens, en els anys seixanta només podia pensar-se en termes d’idioma castellà. […] 

Però afortunadament, les coses han canviat, i ja són uns quants els anys en que tots els nostres nens també han d’aprendre a llegir i escriure en l’idioma català, que ja està essent preferent en una progressiva majoria. La necessitat que els nostres nens siguin avaluats, doncs, en aquest idioma s’ha anat  fent peremtòria, necessària, urgent. […]» (Cervera, Toro, Gratacós, de la Osa y Pons, 1989)

I clar, no he pogut més que pensar en la nostra situació política actual i en com aquestes paraules del 1989 cobren un sentit especial, sobretot el primer paràgraf. Actualment esteim tornant cap al passat i es treuen debats al carrer que es creien més que superats. Actualment es torna a qüestionar l’ús de la llengua catalana com a llengua de primer ensenyament i es pretenen crear conflictes en els centres per tal de menysprear el seu ús, just com ocorria en la dècada del seixanta i anteriors.

I és més, apareixen vídeos i publicacions que menyspreen als mestres que feim ús del català, ridiculitzen la nostra tasca docent i es mofen de forma descarada de la feina que es fa a les escoles i instituts. Ells, portadors de la veritat, tenen una visió molts esbiaixada de la història i neguen el que és evident. La llengua pròpia de les Balears és el català. Digau-li mallorquí, menorquí o eivissenc però totes elles són varietats d’una mateixa llengua, la catalana. El castellà va ser una imposició posterior. Així que tots aquells que diuen que defensen la seva terra i la seva llengua però volen imposar l’ús de la llengua castellana, en realitat el que fan és trepitjar les seves arrels i menysprear una part de la seva història i la seva cultura.

No faré més publicitat del vídeo de les noves generacions del PP, de fet, ni tal sols m’hauria de referir a ells perqu`r em van fàstic, oi, vomitera… Tampoc vos deixaré el seu enllaç. Si el voleu veure, el podreu trobar a internet molt fàcilment.

Si continúas usando este sitio, aceptas el uso de cookies. Más información

Los ajustes de cookies en esta web están configurados para «permitir las cookies» y ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues usando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en «Aceptar», estarás dando tu consentimiento a esto.

Cerrar