Quadernets de lectoescriptura

Quadernets de lectoescriptura

Hooola a tothom!

Sí, ja sé que les publicacions al blog són cada vegada més espaiades, però és que no tinc massa temps! Cert és que tinc algunes entrades pendents de publicar, però he de trobar el moment per acabar de redactar-les, fer les fotografies… I no hi ha temps per tot! Tenc una amiga mestra i bloguera que fa poc més d’un any va ser mamà i diu que no té temps per actualitzar el blog, ho crec! Jo sense filla tampoc en tenc! 😉

El que us vull presentar avui són els meus quadernets de lectoescriptura. Són molt molt molt senzills però em donen molt de joc. Els he fet bàsicament per a treballar la consciència fonològica amb els alumnes de primer però es poden usar abans o després en funció de les necessitats. Es basen en dos aspectes: per una banda en la majoria d’ells s’usa el vocabulari dels llibres de Xino-Xano i per altra es basen també en les recomanacions que ens va donar na Lluïsa Ortiz al postgrau de lectoescriptura sobre l’emoció, el cos i l’aprenentatge.

Així, la primera sessió en la que introduïm la lletra a treballar es basa en la vivència corporal, en ser i representar les lletres amb el cos. Ho feim a partir de diferents dibuixos que faig a la pissarra que representen diferents figures que van evolucionant fins a la lletra que volem treballar. A partir d’aquí, treballam el seu so i com aquest es pot combinar amb les vocals i després jugam a crear combinacions de la lletra treballada amb altres lletres que coneixem, les cercam en paraules conegudes i fins i tot, ens inventam paraules! 🙂 Finalment, ens queda fer la lletra, ja sigui amb plastilina, amb fang o amb qualsevol material que tinguem a mà. De tot això en vaig fent fotografies perque després formaran part del nostre quadern de lletres.

A partir d’aquí, tornam a l’aula i feim diferents activitats tradicionals d’escriptura i de consciència fonològica. El ritme de les activitats el marquen els infants, amb uns es fa més via i el quadern s’acaba aviat i amb altres es va més a poc a poc.

El quadern comença amb la portada de la lletra, que decorarem de diferent manera, per no fer sempre el mateix. Posteriorment, aferrarem les fotografies «essent lletres» i «fent les lletres», per finalment escriure la lletra. Aquí el nivell canvia en funció de cada alumne. Alguns escriuen només lletres amb diferents colors, d’altres ja escriuen les paraules que la contenen… tot està bé, es tracta de conèixer les lletres i anar introduint-les en l’escriptura espontània.

 Les imatges no es veuen molt bé, però us podeu
fer una idea.

A la classe també tenim un racó a on anam aferrant les lletres que hem treballat. Els hi encanta veure’s fent de lletres:

Després venen els fulls amb les activitats. Segons la lletra i la dificultat que representa en feim més o menys, però en general, sempre segueixo la mateixa estructura, com podeu veure aquí:

Finalment, us deixo l’enllaç al quadernets que tinc fins ara:

A mesura que vagi fent més quadernets, aniré afegint els enllacços a aquesta entrada. Esper que us agradin i que compartiu l’entrada a les vostres xarxes socials!
Fins aviat!
NOTA: Sabeu que generalment el material que publico està en català i castellà. En aquest cas però, el material només està disponible en català, ja que la llengua vehicular i d’aprenentatge de la lectura i l’escriptura a l’escola on treballo és el català. 

Si continúas usando este sitio, aceptas el uso de cookies. Más información

Los ajustes de cookies en esta web están configurados para «permitir las cookies» y ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues usando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en «Aceptar», estarás dando tu consentimiento a esto.

Cerrar