L’origen de la paraula treballar…

Mai m’ha agradat la lingüística i, de fet, les assignatures que més odiava eren les llengües però sempre m’ha agradat l’etimologia. No em pregunteu el motiu però conèixer d’on ve una paraula em sembla apassionant.

Avui, estudiant català he descobert l’origen de la paraula «treballar»:

[…] en llatí hi havia el mot TRIPALIUM que es feia servir per anomenar un instrument de tortura fet amb tres pals (precisament per això es deia «TRI-PALIUM»), als quals era lligada la persona turmentada; doncs bé, de TRIPALIUM es creà, dins el llatí popular, el verb TRIPALIARE ‘turmentar’, del qual prové el català treballar […]

(Carles Duarte, De l’origen dels mots)

Què en pensau? És treballar una tortura? Jo penso que depèn de la feina que facis. Si t’agrada el que fas, treballar no té perquè ser una tortura. En ocasions, pot ser, però no com a regla general. Ara, si la teva feina no t’agrada, pot ser la pitjor de les tortures!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *