Sis estratègies per a millorar la comprensió lectora

Sis estratègies per a millorar la comprensió lectora

Hola a tots,
Ja fa unes setmanes que volia publicar una entrada però el temps no me basta per a tot! Preparar el material per a les meves sessions i les oposicions em lleven molt de temps pel blog, però en el descans vaig fent preparant noves entrades.

Una de les preocupacions que sento més sovint als mestres és que els infants no comprenen el que llegeixen, que fa un lectura mecànica però no saben extreure les idees principals. Evidentment existeixen dificultats relacionades amb la comprensió de textos però en moltes ocasions, hi ha un component motivacional important.
Cal insistir en que no em refereixo a la lectura d’un llibre per plaer, sinó a millorar la comprensió de petits textos que es treballen a l’aula, ja siguin a l’àrea de llengua o altres àrees. Així que aquí teniu un recull d’estratègies per a millorar la comprensió lectora dels vostres alumnes:
1. Els inicis a la lectura, són fonamentals
En edats primerenques, quan estan començant a llegir (1r-2n) el més adequat és partir de textos propers, d’anuncis, d’invitacions… qualsevol cosa que els pugui interessar i motivar. A vegades les dificultats apareixen perquè tendeixen a llegir per inèrcia i no fixant-se en el significat.
Quan hi hagi alumnes amb dificultats de lectura, usar textos amb molta informació visual, que el faciliti la comprensió.
2. Tenir un pla durant la lectura: què fer abans, durant i després

A l’hora d’enfrentar-se a un text, cal abans fer una petita aproximació a l’activitat. Això vol dir fer inferències sobre el que anam a llegir, pensar sobre què llegirem, quins creiem que són els personatges, què creim que passarà, això posarà en funcionament el nostre cervell, és una mena d’encalentiment, i que ens farà relacionar les nostres suposicions amb el text real. Per exemple, quan treballo comprensió lectora a la meva aula, em centre molt en aquests aspectes. Amb el full o el llibre davant, iniciam un petit debat sobre el què anem a llegir: quin tipus de text és? és un poema? un conte? quins són els personatges? com ho saps això? què creus que passarà? Aquestes mateixes preguntes es fan un cop hem acabat de llegir el text.

Durant le lectura, potenciar activitats que reforcin la comprensió. En alguns casos, pot ser necessari clarificar alguna paraula que no s’entén. Cal ajudar a extreure el significat pel context, però si no és possible, ajudar a l’alumne i identificar el seu significat.
Després de la lectura, centrar-se extreure la idea principal del text, el què ha passat…
3. La lectura en veu alta, sovint un problema

Quan ha de fer-se lectura en veu alta, recomano als alumnes fer una primera lectura en veu baixa, que els permeti identificar els punts, les comes… tot els signes de puntuació que ajuden a donar un sentit al text. Després d’aquesta lectura, passem a la lectura en veu alta i en acabar, es tracta d’intentar explicar el què s’ha llegit. Si no és pot, llavors es necessita una tercera lectura que recomano fer-la en veu baixa.

4. El treballa cooperatiu, un aliat

Lectura cooperativa o lectura en parella. Són estratègies metodològiques que fomenten el companyerismes i la comprensió.

5. Fem de llegir un repte!
Una forma que funciona força bé es plantejar la lectura com un repte, com un joc. Indicar als alumnes que hauran de ser capaços de resoldre un petit misteri i respondre així unes preguntes. El text, evidentment, haurà d’estar ben escollit i ser motivador. Es tracta, a més, de llegir les preguntes abans de començar a llegir, de manera que sàpiguen amb antelació quina informació buscar.
6. I si són els alumnes els que plantegen les preguntes?
Fer les activitats de lectura a l’inversa. El mestre ofereix el text i són els alumnes els que han d’inventar-se preguntes relacionades amb el que acaben de llegir. Si es combina amb el treball cooperatiu, un alumne pot proposar les preguntes, i un altre membre del grup, respondre-les.
I fins aquí l’entrada d’avui. Esper que us sembli interessant. Bon cap de setmana!

0 comentarios

Si continúas usando este sitio, aceptas el uso de cookies. Más información

Los ajustes de cookies en esta web están configurados para «permitir las cookies» y ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues usando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en «Aceptar», estarás dando tu consentimiento a esto.

Cerrar