Quines implicacions té l’eliminació del 4t curs de l’ESO?

Quines implicacions té l’eliminació del 4t curs de l’ESO?

Quan va sortir la notícia sobre l’eliminació del darrer curs de l’ESO i l’ampliació del batxillerat vaig pensar que era, en principi un gran errada, pel simple fet l’educació bàsica em sembla gairebé insuficient. Així que eliminant aquest darrer curs els alumnes passarien a una nova etapa amb moltes més mancances que les actuals, per molt que l’educació obligatòria no finalitzés fins haver acabat el primer curs del batxillerat o de la formació professional. Ara bé, no em vaig aturar a pensar que hi havia darrera aquesta voluntat de modificar el sistema educatiu (més enllà d’aquella que tots els docents de voler canviar el sistema educatiu cada vegada que hi ha un canvi de color en el govern, clar està). Però ahir, a classe vam tractar aquest tema i ens van donar algunes pinzellades del que pot voler significar aquest canvi, així que he decidit cercar informació i opinions sobre el que realment significa aquesta tan «simple» modificació del sistema. I m’he trobat amb multitud de notícies i opinions.

Sembla que l’objectiu principal és disminuir la taxa de fracàs escolar a l’etapa, ja que aquesta és calcula a partir del nombre d’alumnes que abandonen els estudis sense acabar els quatre cursos (Personalment penso que cal preguntar-se què és el que entenem per fracàs escolar, però d’això en parlarem un altre dia). Ara bé, si reduïm un any l’etapa, aconseguiran que hi hagi «menys possibilitats» de que els alumnes abandonin el sistema educatiu i, per tant, es reduirà la taxa de fracàs escolar. ¿És realment això el que vol el govern o amaga altres interessos?

Aquest article d’opinió en comença a donar unes pinzellades: el que el govern realment cerca és el concert del batxillerat. L’etapa obligatòria acaba als 16 anys, per tant, un cop acabats els 3 cursos d’ESO, els alumnes han d’escollir entre fer el primer curs de batxillerat o el primer dels cicles formatius. Sembla clar que als centres concertats s’haurà de concertar tota l’etapa, perquè, quin sentit té concertar tan sols el primer curs? Senzillament no en té.

No oblidem que, tot i estar finançats amb doblers públics, l’educació avui en dia és diferent entre centres públics i concertats. Tot i que l’educació és gratuita en ambdós casos, no hi ha el mateix tipus d’alumnes. A les escoles concertades les activitats extraescolars, les sortides o el preu del menjador solen ser més cars que a una escola pública, per la qual cosa els alumnes matriculats solen tenir un perfil socioeconòmic, a priori, més elevat. Està clar que hi ha de tot però estic quasi convençuda que això és així. Amb tot això, què passa amb un batxiller concertat? Que s’afavoreix a aquells que més tenen en detriment d’aquells que menys ho necessiten.

Però això no acaba aquí. Amb molts anys de lluita s’ha aconseguit tenir una formació professional de qualitat, equiparable amb la formació universitària i que donava accés a aquesta. Amb els cicles formatius actuals no es menysprea aquesta formació ja que és vertaderament útil i una opció diferent. Què passarà quan s’implanti el nou sistema?  Que molts d’aquells que dubten entre la formació universitària o el cicle formatiu escolliran realitzar el primer curs de batxiller i, per tant, tornarem al sistema en el que aquells «no valen» per a la universitat realitzen el cursos formatius. És a dir, es desapareix la igualtat d’oportunitats i s’ajuda a aquells que menys o necessiten, aconseguint un sistema educatiu més injust.

Així que, el que sembla una voluntat de disminuir les taxes de fracàs escolar, en realitat és un forma d’eliminar oportunitats al més febles i de privatitzar una part de l’ensenyament en forma de concerts educatius.

Enllaços a algunes notícies que parlen del tema.

Si continúas usando este sitio, aceptas el uso de cookies. Más información

Los ajustes de cookies en esta web están configurados para «permitir las cookies» y ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues usando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en «Aceptar», estarás dando tu consentimiento a esto.

Cerrar